Melitta Szabadidő Sportegyesület


Következő versenyeink

Hírek, események, beszámolók

"Gyűjtsd a kilométert!" 2015. pontállás

Támogatóink
Bemutatkozás

Elérhetőségek
TAVASZVÁRÓ TÚRA 

2015. március 14. szombat


           

Kora tavaszi túránk kiinduló pontja és a nevezés helyszíne a kővágószőlősi Lila Ákác Vendéglő volt. Útvonala, megadott túristajelzéseken haladva, Cserkút felé indult, majd Szőlőhegy-Sajgó-Makra, a Babás szerkövek és Szerkőalja érintésével ugyanoda tért vissza A túra távja 4,8 kilométer volt, szintkülönbség 165 méter. Mivel ez egyben az idei "Gyűjtsd a kilométert!" pontgyűjtő akciónknak is az első sporteseménye volt, a távot teljesítők 20 pontot szerezhettek a részvétellel. Tekintsétek meg képes beszámolónkat az együtt töltött kellemes napról.


A szép tavaszias időben sokan gyermekeikkel együtt érkeztek.


Míg apu-anyu a nevezéssel volt elfoglalva, a srácok érdeklődését a csocsóasztal kötötte le.


 Indulás előtt jólesik egy kávé Éva tanárnőnek, aki ismét több tanítványát és azok szüleit hozta el.
Egy kis csapat máris indulásra kész. De folyamatosan érkeznek további nevezők is.


Térkép a kézben, neki lehet vágni a túrának.
A terep nem túl könnyü, a nemrég elolvadt hó maradványaként itt-ott még nagy a sár.S akik már túl vannak a nehezén. A túra legmagasabb pontja a Babás szerkövek. Erről az érdekes, szép nevű helyről kedves legenda él a környéken, melyet a képek után olvashattok.
A háttérben látszik, hogy - tavasz ide vagy oda - a magasabb helyeken még nyomokban megmaradt a hó.

A Babás szerkövek története."A Babás-szerkövek az évezredek során az erózió koptatta homokkőből formálódott kőtornyok, amik a déli, meredek, sziklás részeken sorakoznak. A Babás-szerkövek anyagát a benne található kovavas védte meg az eróziótól. Nevüket emberre (baba, mint bábu) emlékeztető alakjuk után kapták.

Az egyik legnagyobb és legszebb ilyen a Zsongor-kő. A sziklaalakzatot 1892-ben vaskorláttal látta el a Mecsek Egyesület.


A legenda szerint Cserkúton élt réges-régen két, egymással folyton versengő gazdag család. Egyszer egy koldus vetődött el hozzájuk, akit mindkét helyről kidobtak, mire megátkozta őket; azt kívánta, váljanak kővé akkor, amikor a legboldogabbak akarnak lenni. Mindkét gazdának volt egy-egy leánya, akik ugyanaznap mentek férjhez. Az egyik lakodalom már épp visszafelé tartott a Jakab-hegyi pálos kolostorból, ahol az esküvőt tartották, mikor a másik család násznépe még csak úton volt felfelé. A történet szerint ott találkoztak, ahol a legkeskenyebb az út a mély szakadék felett. Mivel egyik sokadalom sem akart kitérni a másik útjából, vitába bocsátkoztak, melyben a két örömapa egyszerre mondta ki, hogy inkább kővé válnak, de ki nem térnek a másik elől. A mese szerint így is történt, nyomban kővé vált mindkét vendégsereg és azóta is ott állnak a Jakab-hegy oldalában."

Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Jakab-hegy


Legközelebb május 12-én, Kozármislenyben, a Kerékpár túrán találkozunk.
2015. 03. 14. Tavaszváró Túra