Melitta Szabadidő Sportegyesület


Következő versenyeink

Hírek, események, beszámolók

"Gyűjtsd a kilométert!" 2014. pontállás

Támogatóink
Bemutatkozás

Elérhetőségek
NYUSZI TÚRA

2014. április 19. szombat


                  


Idén új útvonalat találtunk hagyományos nagyszombati Nyuszi Túránknak. A nevezés helyszíne a kővágószőlősi Lila Ákác Vendéglő hangulatos terasza volt, ahol éppen teljes pompájában virágzott is a névadó lila akácfa.A túrázók innen indultak, és a 4,6 kilométeres útvonal megtétele után ugyanide tértek vissza. A cél a Babás-szerkövek megmászása volt, ami 165 méteres szintkülönbség leküzdését jelentette. Erről az érdekes, szép nevű helyről kedves legenda él a környéken, melyet a képek után olvashattok.
Tekintsétek meg képes beszámolónkat az együtt töltött kellemes napról."A Babás-szerkövek az évezredek során az erózió koptatta homokkőből formálódott kőtornyok, amik a déli, meredek, sziklás részeken sorakoznak. A Babás-szerkövek anyagát a benne található kovavas védte meg az eróziótól. Nevüket emberre (baba, mint bábu) emlékeztető alakjuk után kapták.

Az egyik legnagyobb és legszebb ilyen a Zsongor-kő. A sziklaalakzatot 1892-ben vaskorláttal látta el a Mecsek Egyesület.


A legenda szerint Cserkúton élt réges-régen két, egymással folyton versengő gazdag család. Egyszer egy koldus vetődött el hozzájuk, akit mindkét helyről kidobtak, mire megátkozta őket; azt kívánta, váljanak kővé akkor, amikor a legboldogabbak akarnak lenni. Mindkét gazdának volt egy-egy leánya, akik ugyanaznap mentek férjhez. Az egyik lakodalom már épp visszafelé tartott a Jakab-hegyi pálos kolostorból, ahol az esküvőt tartották, mikor a másik család násznépe még csak úton volt felfelé. A történet szerint ott találkoztak, ahol a legkeskenyebb az út a mély szakadék felett. Mivel egyik sokadalom sem akart kitérni a másik útjából, vitába bocsátkoztak, melyben a két örömapa egyszerre mondta ki, hogy inkább kővé válnak, de ki nem térnek a másik elől. A mese szerint így is történt, nyomban kővé vált mindkét vendégsereg és azóta is ott állnak a Jakab-hegy oldalában."

Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Jakab-hegy


Legközelebb május 18-án, a Mandulás Futáson találkozunk.
2014. 04. 19. Nyuszi Túra